fallback

Буш разкри спасителния си план

Според демократите мерките на президента са недостатъчни

11:44 | 07.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Джордж Буш, който се намеси в ипотечната криза, обхванала страната от началото на годината, обяви мерки за борба с проблема. Планът е насочен към подпомагане на онези собственици, които са най-податливи на негативни ефекти от увеличаването на вноските по погасителите си планове и цели да бъде избегната нова вълна от просрочени задължения.
Буш описа спада в сектора на строителството като „сериозно предизвикателство“, но въпреки това икономиката можела да се справи, предава ВВС. Според президента просрочването на ипотеката било ужасно бреме за трудещите се семейства в цялата страна, като за разрешаването на проблема нямало перфектно решение. Мерките, предложени от Буш, са „благоразумен отговор на сериозно предизвикателство“, става ясно от неговото изявление.
Планът за противодействие на кризата предлага три възможности на кредитополучателите – да замразят лихвите по кредитите си на първоначалните им нива за срок от пет години, да рефинансират ипотеката си при по-ниски лихви или да го рефинансират чрез Federal Housing Administration.
Според правителството около 1,2 млн. от домакинствата, които са изправени пред опасност от просрочване на ипотечен заем, ще могат да се възползват от предложените възможности, в случай че потърсят помощ. С цел осигуряване на необходимите средства президентът прикани Конгреса да отпусне повече средства за финансиране, както и да промени данъчните закони и регулациите за ипотечните кредитори.
Мерките на Буш срещнаха противоречиви мнения, като повечето от анализаторите поставят под въпрос не конкретните мерки, а тяхното действително прилагане. Лидерите на демократическата партия пък критикуваха плана като недостатъчен и неефективен.
Въпреки критиките обаче планът за борба с кризата е важен, тъй като икономиката на страната е поставена пред сериозни изпитания. Това се вижда и от вчерашния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в който прогнозата за ръста на БВП в САЩ за последното тримесечие на годината е понижена до 1,3 на сто, а за първите три месеца на 2008 – на 1,1 на сто.
Все пак в началото на 2009 се очаква да бъде постигнат ръст от 2,2 на сто, който да се засили до 2,8 на сто в края на годината. Вчера щатски център за икономически изследвания излезе с по-мрачни прогнози – за рецесия в първата половина на 2008.
От ОИСР предупреждават за рискове и при останалите водещи държави, като основните заплахи са свързани с понижаващите се цени на имотите, поскъпването на суровините, честите промени в лихвените проценти, които водят до нестабилност на пазарите и т.н. Основен риск според организацията е и опасността от висока инфлация заради обезценяването на американския долар, което води след себе си ново поскъпване на голяма част от ресурсите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още