fallback

Петролът поевтинява в очакване на решението на ОПЕК

Погледите днес са насочени към срещата на ОПЕК в Абу Даби, като преобладаващите мнения са за увеличаване на производството на картела

09:40 | 05.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол продължи да отстъпва в очакване на решенията от срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която се провежда днес в Абу Даби, съобщава Bloomberg. Прогнозите на анализаторите са, че ще се стигне до съгласие относно увеличаване на предлагането на суровината с оглед успокояване на пазарната ситуация.
Към момента страните от ОПЕК произвеждат около 40 на сто от петрола в света и се смята, че те могат да влияят значително на неговата цена. Двата варианта, които ще бъдат обсъждани на днешната среща, са за запазване на настоящото предлагане или за увеличаването му с 500 000 барела дневно.
През последната седмица се чуха различни мнения от страна на представители на картела, като първоначално те бяха по посока на увеличаване на добива, но постепенно преминаха на обратния полюс заради поевтиняването на петрола с близо 10 долара през последните десетина дни.
На борсата в Ню Йорк вчера цената на барел петрол с доставка през януари се понижи с 1,1 на сто (99 цента) до 88,32 долара за барел, което е най-ниската цена на затваряне от 24 октомври насам. Впоследствие на електронната платформа на борсата черното злато поскъпна с 13 цента до 88,45 долара за барел, а по време на азиатската сесия се търгува по 88,70 долара за барел.
В Лондон вчера петролът от сорта Брент, който тази седмица се търгува на по-висока цена от американския лек петрол за пръв път от юли насам, поевтиня с 27 цента (0,3 на сто) до 89,53 долара за барел. На електронната платформа на борсата по време на сесията в Сингапур суровината се търгува по цена 89,92 долара.
Освен новините от срещата на ОПЕК днес с интерес се очакват и данните за петролните запаси на САЩ, които миналата седмица регистрираха нов, макар и по-ограничен от очакванията, спад.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още