fallback

Абрамович купува 40% от златодобивната Highland Gold за 400 млн. долара

Котировките на акциите на HGM на борсата LSE днес са се повишили със 7,8%, до 1,76 фунта.

13:18 | 04.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Британската златодобивна компания Highland Gold Mining Limited е подписала днес споразумение с Millhouse LLC, представляваща интересите на Роман Абрамович, съгласно което Millhouse придобива дял общо 40% от Highland Gold Mining Limited, съобщава Интерфакс.

В официалното съобщение на компаниите се казва, че Millhouse придобива 65,05 млн. нови акции на британската компания по цена от 1,51 лири за акция в хода на първия етап на сделката, който се очаква да приключи на 11 декември.

На първия етап на сделката Millhouse ще придобие 25% от акциите на Highland Gold Mining Limited, а след приключване на втория етап до средата на януари 2008 г., делът на Millhouse ще достигне 40%.

Общата сума по операцията е 400 млн. долара (193,57 млн. лири).

От Highland Gold Mining (HGM) отбелязват, че средствата по сделката ще й позволят да развива своите проекти и намали зависимостта си от външно финансиране. А по думите на председателя на Съвета на директорите на Millhouse Евгений Швидлер, инвестициите в HGM напълно отговарят на желанието на холдинга да придобива стратегически дялове в предприятия със солиден потенциал за растеж.

В HGM дял от 34% към момента има и най-големият производител в света на злато – канадската Barrick Gold, които са приветствали инвестицията на фирмата на Абрамович.

След приключване на сделката Barrick ще има двама представители в 9-членния Съвет на директорите на HGM (в момента са трима), а Millhouse – трима.

Консултанти по сделката са JPMorgan Cazenove и Rothschild.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 04.12.07 г.
fallback
Още от Свят виж още