fallback

Населението на Китай – 1,5 млрд. до 2033?

Мерките за ограничаване на раждаемостта в страната не са много ефикасни, освен това са социална бомба със закъснител

10:30 | 04.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Населението на Китай, която и сега е страната с най-много жители в света въпреки политиката на правителството за ограничаване на раждаемостта, ще нарасне до 1,5 млрд. души до 2033 г., тъй като се очаква раждаемостта да се увеличи през следващите пет години.

Жителите на Китай, които в момента наброяват 1,3 млрд., ще станат между 1,45 и 1,46 млрд. до 2020 г., а до 2033 г. ще достигнат 1,5 млрд., съобщи Beijing News, позовавайки се на проучване на Джай Джъну, ръководител на институт за изследване на населението в Пекин.

В момента Китай прибавя 16 млн. жители годишно. До 2012 годишният прираст на населението ще достигне рекордните 19 млн., обяснява Джай.

От 70-те години на миналия век Китай въведе правила за ограничаване на раждаемостта, като най-разпространеното от тях е възможността семействата да имат само едно дете или две в провинцията.

Според властите в страната това е предотвратило няколко стотици милиона раждания и е увеличило просперитета, но експерти предупреждават за задаваща се социална бомба със закъснител заради застаряващото население и увеличаващото се неравенство между половете вследствие на традиционните предпочитания към момчетата.

От властите предупреждават още, че контролът върху населението се обърква от нарасналата мобилност на общо 150-те милиона мигриращи работници. Притокът от такива работници в столицата е довел населението на Пекин до 17,4 млн. души. Правителството е поставило горна граница за населението на столицата от 18 млн. души през 2020 г.

Китай заяви, че ще наложи по-тежки глоби на по-богатите жители, които пренебрегват законите за семейно планиране, като плащат стандартните глоби, за да имат повече от едно дете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още