fallback

Петролът поскъпва за втори пореден ден

За пръв път от юли насам лондонският сорт Брент се търгува на по-високи цени от американския лек петрол

09:34 | 04.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол продължи да поскъпва заради спекулациите, че държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да вземат решение за увеличаване на добива на суровината по време на срещата си в Абу Даби утре, съобщи Bloomberg.
Според изказвания на представители на ОПЕК през уикенда пазарът е достатъчно добре снабден и няма нужда от увеличаване на доставките. Като основание за задържането на производството на суровината на сегашните му нива се изтъква и това, че през миналата седмица цената на черното злато падна с близо 10 на сто.
Очакванията за отлагане на увеличаването на добива доведоха до поскъпването на януарските контракти с 0,7 на сто (60 цента) до 89,31 долара за барел на борсата в Ню Йорк. На електронната платформа на борсата суровината повиши цената си с още 0,5 на сто (44 цента) до 89,75 долара за барел, а в Сингапур барел петрол се търгуваше за 89,67 долара.
В Лондон петролът от сорта Брент поскъпна с 1,7 на сто (1,54 долара) до 89,80 долара за барел и така за първи път от юли се търгуваше по-скъпо от американския сорт West Texas Intermediate. През първото шестмесечие на годината Брентът неизменно беше по-скъпият от двата сорта заради увеличените запаси в Къшинг - мястото за доставка на петрола, търгуван на борсата в Ню Йорк.
По време на електронната търговия на Лондонската борса суровината поскъпна с още 37 цента (0,4 на сто) до 90,17 долара за барел, а в Сингапур се търгуваше по 90,12 долара за барел.
Трейдърите вече са насочили погледите си към двете основни събития, които ще определят цената на черното злато през следващите седмици. Това са започващата утре среща на ОПЕК в Абу Даби и публикуването на данните за петролните запаси на САЩ, което също трябва да се състои в сряда.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още