fallback

Гиганти в сферата на видеоигрите се сливат за 18 млрд. долара

Activision и Blizzard стоят съответно зад видеоигрите Call of Duty и World of Warcraft

10:03 | 03.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Компаниите Activision и Blizzard, които стоят съответно зад видеоигрите Call of Duty и World of Warcraft, са сключили споразумение за сливане на стойност 18,8 млрд. долара, като сделката вероятно ще „разтърси“ световната индустрия в тази сфера, пише ВВС.

От двете компании са заявили, че ще формират най-печелившия бизнес в сектора в света.

Базираната в САЩ Activision произвежда и конзоли за игри като серията Tony Hawk и Guitar Hero. В същото време 9 млн. души плащат месечен абонамент, за да играят на World of Warcraft. Понастоящем Blizzard е собственост на френската медийна група Vivendi.

Като част от планираното сливане Blizzard ще инвестира 2 млрд. долара в новата компания, а Activision – 1 млрд. долара. Новата група ще се нарича Activision Blizzard, като изпълнителен директор ще стане настоящият изпълнителен директор на Activision Боби Котик. Vivendi ще бъде най-големият акционер в групата.

От двете компании смятат, че различните им силни страни ще се комбинират, формирайки силен бизнес. Blizzard има голям успех в Азия, където сериите от играта Starcraft са много популярни. Activision, от своя страна, е разработил присъствие и на трите нови поколение конзоли - Xbox 360 на Microsoft, PlayStation 3 на Sony и Nintendo Wii.

Индустрията на софтуера за игри премина през доста сътресения. Образуваната през 1979 г. Activision е обявявала банкрут и е била обект на серия от алианси и сливания, преди да постигне успех. Blizzard пък премина през редица собственици, преди да бъде закупена от Vivendi през 1998 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още