fallback

Инвеститорите в света раздвоени между страхове и желание за изгодни сделки

През ноември инвеститорите са държали средно 60% от парите си в акции и 31% в облигации, има обаче регионални различия

08:15 | 02.12.07 г.

Несигурност за финансовия и икономически климат раздели инвеститорите на различни групи през ноември, като някои избягаха към считани за убежище активи, а други купуваха акции, поевтинели след резките спадове, сочи анкета на Ройтерс.
 
Агенцията се е обърнала към 50 водещи инвестиционни компании от САЩ, Япония, Великобритания и континентална Европа. Данните показват леко покачване през ноември както на инвестициите в акции, така и в облигации.
 
През ноември инвеститорите са държали средно 60,1% от парите си в акции, повишение спрямо 59,8% за октомври, и 31,1% в облигации спрямо 31,0% месец по-рано. Парите в наличност са нараснали до 5,5% от 5,4%.
 
Общите данни обаче прикриват някои регионални различия. Щатските и японските инвеститори като цяло са увеличили вложенията си в акции, докато европейските, включително британските, са се поотдръпнали.
 
“Изгледите са несигурни. Несигурността е основно за това доколко забавяне на ръста би повлияло на печалбите“, казва Филип Бертши от шведската компания Sarasin.
 
Много щатски инвеститори преодоляха притесненията си за бъдещето, привлечени от поевтинелите акции. На други места обаче притеснения за кредитната криза и ефекта й върху икономиката накараха някои инвеститори да бъдат предпазливи.
 
Регионални различия
 
Щатските мениджъри на фондове са се възползвали от рязкото спадане на цените на акциите в края на октомври и през ноември са увеличили експозициите си в акции, които са били повлияни от кредитната криза. Проучване на 13 компании показва, че те са държали 64,1 процента от активите си в акции спрямо 60,9% за октомври, а парите в наличност са намалели до 5,6% от 6,1%.
 
Европейските мениджъри обаче са се насочили към облигациите и са увеличили кеша през ноември. Месечното проучване на 12 компании в континентална Европа показва, че средствата в акции са се понижили до 49,6%, най-ниската стойност от поне една година. Вложенията в облигации са се увеличили до 36,3%, а парите в наличност – до 4,9%, най-високото ниво от поне година.
 
Японските мениджъри на 12 институционални инвеститора са увеличили вложенията в акции, като средният им дял е 57,2%, повишение от 0,8 процентни пункта спрямо предишния месец. Разпределените средства за облигации са паднали с 0,7 пункта до 37,9%, а наличните пари са намалели с 0,2 процентни пункта до 4,9 процента. 

Британските мениджъри са свили дела на акциите за сметка на облигациите и наличността. При 13 проучени компании вложенията в акции са намалели до 69,5 процента през ноември, вторият път за последните 12 месеца, при който падат под 70 на сто, спрямо 71,4% за октомври. Позициите в облигации са се повишили до 21,6% от 19,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 30.11.07 г.
fallback
Още от Свят виж още