fallback

Китайски магнат осъден на 16 години затвор за корупция

Джоу Джънги - 11-ят по богатство в Китай, вече е излежал тригодишна присъда за измама на фондовия пазар

12:02 | 30.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Китайският магнат в сферата на недвижимите имоти Джоу Джънги – един от най-богатите хора в Китай, беше осъден на на 16 години затвор за корупция, съобщи Financial Times.

Джоу, който преди година излезе от затвора, след като излежа тригодишна присъда за измама на фондовия пазар и фалшифициране на документи, е признат за виновен по пет обвинения, включително злоупотреба с фондове, корупция и подправяне на данъчни фактури.

Магнатът, който някога беше на 11-то място по богатство в Китай с нетно състояние от 320 млн. долара, беше задържан миналата година при засилените мерки за контрол след оставката на бившия ръководител в Шанхай на комунистическата партия на Китай Чън Лиенгю.

Срещу самия Чън също се води разследване за ролята му в скандал с фондове за социални помощи на стойност 3,7 млрд. юана (502 млн. долара). Във връзка със случая са осъдени на затвор или разследвани десетки други официални лица.

Джоу е бил президент на базираната в Шанхай компания за недвижими имоти Nongkai Development (Group) Co. Той не е първият от свръхбогаташите в страната, който има проблеми със закона. През май по обвинение в измама беше арестуван Сун Шухуа, чието богатство се оценяваше на 170 млн. долара. Миналата година Джоу Имин, който през 2005 г. беше най-младият от новите попълнения в класацията на Forbes за 400-те най-богати хора в Китай, беше осъден на доживотен затвор за измама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още