fallback

Цената на петрола се стабилизира след експлозията от вчера

Взрив на основния петролопровод между САЩ и Канада доведе до скок на цената вчера през деня, но постепенно ситуацията се успокои

11:02 | 30.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол се стабилизира след резките движения по време на вчерашната търговия. В Ню Йорк суровината поскъпна заради експлозия на основния петролопровод, свързващ САЩ и Канада, но постепенно ситуацията се успокои и по време на електронната търговия цената се понижи.

Инцидент по време на вчерашния ден доведе до взрив по трасето на петролопровода Ембридж, при който беше отнет живота на двама души. Пазарите реагираха мигновено и черното злато поскъпна с над 4,50 долара за барел. Това се дължи на факта, че от компанията, която е собственик на съоръженията, съобщиха, че нормалното функциониране на петролопровода, осигуряващ 1,5 млн. барела дневно, ще бъде възстановено след три дни.

Постепенно обаче ситуацията се нормализира и на борсата в Ню Йорк контрактите с доставка през януари поскъпнаха с 39 цента (0,4 на сто) до 91,01 долара за барел. По време на електронната търговия цената се понижи с минималните 2 цента до 90,99 долара за барел в Сингапур.

В Лондон по време на вчерашната сесия Брентът поскъпна с 41 цента (0,5 на сто) до 90,22 долара за барел. Януарските фючърси отстъпиха с 12 цента до 90,10 долара за барел в Сингапур.

От началото на седмицата цената на черното злато се е понижила със 7,4 на сто, което е най-голямото седмично понижение от 5 януари насам. Основната причина за това са очакванията Организацията на страните износителки на петрол да вземат решение за увеличаване на предлагането на суровината през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още