fallback

Индийската икономика забавя темпото си

Третата по големина икономика в Азия е нараснала с 8,9 на сто за трите месеца до 30 септември спрямо ръст от 9,3 на сто за предходното тримесечие

10:45 | 30.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Индия е забавила ръста си за изминалото тримесечие до най-ниско темпо от 2006 г., което сигнализира, че централната банка може скоро да прекрати тригодишната си борба с инфлацията чрез увеличаване на лихвите, съобщи Bloomberg.

Третата по големина икономика в Азия е нараснала с 8,9 на сто на годишна база за трите месеца до 30 септември спрямо ръст от 9,3 на сто за предходното тримесечие. Растежът все пак е по-силен от очакваните от анализаторите 8,7 на сто.

По-слабият ръст обаче надали ще разубеди международните компании да инвестират в страната, която все още е втора в света по темпо на икономически растеж след Китай. Очаква се следващата седмица правителството на Индия да разглежда планове за допълнителни облекчения на законите за чуждестранни инвестиции.

Централната банка на страната очаква ръстът за финансовата година до края на март да се забави до 8,5 на сто, след като лихвите бяха увеличавани девет пъти от 2004 г. насам. Инфлацията беше на ниво от 3,01 на сто за седмицата до 10 ноември.

Световните производители на цимент, стомана, алуминий, мед и др. се възползват от стремежа на Индия да модернизира и разшири инфраструктурата си. Правителството смята да привлече инвестиции от 500 млрд. долара до 2012 в инфраструктурата на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още