fallback

Газпром иска да продава петрол и газ в рубли

Цена на петрола над 70 долара за барел напълно устройва Газпром

10:07 | 30.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Газпром може да започне да търгува с петрол и газ не в долари, а в рубли и евро. Това съобщава Итар-Тасс, позовавайки се на изявление в Ню Йорк на Александър Медведев, зам.-председател на съвета на директорите на руския газов концерн Газпром, който има и нефтено подразделение – Газпромнефт.
Медведев е посочил, че ръководството на компанията сериозно обмисля въпроса да продава своите ресурси в рубли, без да уточнява кога би могло да бъде взето подобно решение.
 
Относно перспективите за ръста на цените на енергийните суровини, Медведев е казал, че цена на петрола над 70 долара за барел напълно устройва Газпром. Що се отнася до природния газ, компанията разчита да го продава през следващата година по цена около 300-350 долара за 1000 куб. м.
През последния месец ръководители на страни от ОПЕК повдигнаха въпроса за възможността петролът да не се продава в долари поради големия спад на курса на американската валута и относителната й нестабилност. Те обаче не посочиха в каква друга валута биха евентуално продавали суровината.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още