fallback

ЕК глоби производители на стъкло с 500 млн. евро за картелно споразумение

Най-голяма глоба – 148 млн. евро, ще заплати американската компания Guardian

16:09 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) глоби четири крупни производители на плоско стъкло - Asahi, Guardian, Pilkington и Saint-Gobain, с общо 486,9 млн. евро за картелно споразумение, съобщава Интерфакс, позовавайки се на информация от ЕК.
Според комисията компаниите, контролиращи общо около 80% от европейския пазар на плоско стъкло, през 2004 г. и 2005 г. са се договорили за синхронно повишаване и поддържане на цените на продукцията си.
ЕК е започнала разследването през 2005 г. въз основа на данни от антимонополните органи на редица страни от ЕС. Европейският регулатор е извършил редица проверки в офисите на Glaverbel (дъщерна компания на японската Asahi), Guardian, Pilkington и Saint-Gobain, а също и в Европейската асоциация на производителите на плоско стъкло, и е получил доказателства за споразумението на стъклопроизводителите.
Най-голяма глоба – 148 млн. евро, ще заплати американската Guardian. Британската компания Pilkington е глобена със 140 млн. евро, а френската Saint-Gobain – със 133,9 млн. евро. Asahi е помагала на антимонополното разследване, затова нейната глоба е само 65 млн. евро.
Като цяло сумата на санкциите за стъкларските компании е една от най-високите за цялата история на антимонополното регулириране в Европа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:32 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още