fallback

Близо 70% от руснаците нямат спестявания, почти никой не инвестира в акции

Кризите от 90-те все още не са забравени, имотът се счита за най-добрата инвестиция

15:36 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Според голям брой проучвания близо 70% от руснаците нямат никакви спестявания, пише ВВС. От тези, които имат възможност да инвестират, едва една трета поверяват парите си на банки, а около половината държат спестяванията си в брой у дома.

Една от основните причини за липсата на доверие в руската банкова система, във финансовия пазар и частните пенсионни фондове са лошите спомени от 90-те години на миналия век. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. милиони руснаци изгубиха спестяванията си в рубли заради високата инфлация и невъзможността да похарчат парите си поради недостиг на стоки. Финансовата криза през 1998, когато рублата поевтиня четири пъти спрямо долара, също беше съкрушаваща за много руснаци. Освен това през 90-те много хора загубиха спестяванията си във финансови пирамиди.

Така дълго време доларите в брой бяха единственият надежден начин за спестяване за руснаците. През последните години обаче поевтиняващият долар и растящата икономическа стабилност в Русия направиха рублата най-привлекателната валута в страната. Половината руснаци смятат рублата за най-добрата валута за спестявания, една четвърт се доверяват на еврото и малка част – на долара.

Проблемът е, че заради високото ниво на инфлация, която тази година се очаква да достигне над 10%, националната валута не може да предпази стойността на спестяванията, тъй като средното ниво на лихвите за депозити в рубли е по-ниско от темпото на инфлация.

Всички тези фактори обясняват защо половината руснаци смятат инвестицията в имоти за най-добрият начин за получаване на значителна възвръщаемост. Цените на апартаментите в Москва, деноминирани в долари, почти са се удвоили през 2006. Тази година се наблюдаваше стагнация, но наскоро отново започнаха да растат.

Хората не инвестират парите си по най-добрия начин заради липса на доверие във финансовите институции, смята Ирина Денисова, главен икономист в Центъра за икономически и финансови проучвания към New Economic School в Москва. „Те се опитват да намерят форма на инвестиране, която не зависи от правителството“, заявява тя.

Структурата на руския финансов пазар не е ориентирана към домакинствата и привлича най-вече институционални инвеститори, смята Екатерина Покопцева, анализатор в Асоциацията на руските банки. По думите й скорошни събития са доказали, че руснаците биха имали печалба от инвестиции в книжа.

Решението преди няколко месеца за първично предлагане на акции на Сбербанк и ВТБ – две от най-големите държавни банки в Русия, предизвика голям обществен интерес. ВТБ продаде акции на стойност около 8 млрд. долара, от които книжа на стойност 1,6 млрд. долара бяха купени от 131 хил. частни инвеститори.

"Няма много алтернативи за инвестиции в Русия, а хората се доверяват на държавните банки“, коментира Пикопцева.

Друг фактор, който пречи на руснаците да инвестират парите си, е липсата на финансови познания и опит в областта. Според проучвания близо 90% от хората не са купували никакви акции и не планират да го направят.

Официалната статистика показва, че руснаците са имали спестявания в размер на 4,6 трлн. рубли (189 млрд. долара) в началото на октомври и са изтеглили кредити за 2,9 трлн. рубли, като сумата на кредитите расте по-бързо от тази на спестяванията.

Според Денисова тенденцията е повечето хора да не спестяват, а да харчат парите си сега. Някои хора просто смятат, че не се нуждаят от спестявания за пенсионирането си, тъй като средната продължителност на живота за мъжете в Русия е 59 години при пенсионна възраст от 60 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:14 | 28.11.07 г.
fallback
Още от Свят виж още