fallback

Осъдиха тексаски петролен магнат за участие в корупционни схеми в Ирак

Една година ще прекара в затвора Оскар Уайът, след като призна, че е дал подкупи за милиони долари по програмата Петрол срещу храна

10:54 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Тексаски петролен магнат беше осъден на една година и един ден затвор, след като се призна за виновен по обвинение в подкупи за милиони долари във връзка с програмата на ООН за Ирак "Петрол срещу храни", съобщи АФП.
83-годишният Оскар Уайът призна през октомври, че е участвал в схема за плащане на подкупи на правителството на Саддан Хюсеин в замяна на петрол по програмата на ООН между 2000 и 2003 г.
Признавайки се за виновен, Уайът е сключил споразумение, с което се е съгласил да плати над 11 млн. долара компенсации. Парите според прокуратурата ще отидат във Фонда за развитие на Ирак, създаден от ООН след инвазията на САЩ в страната през 2003 г.
С участието си в схемата Уайът и съучастниците му са отклонили милиони долари, които иначе е можело да се използват за хуманитарни цели, поясняват от прокуратурата. Присъда от максимум 20 години е грозяла Уайът.
Програмата „Петрол срещу храни“, в действие от 1996 до 2003 г., позволяваше на Ирак, който беше под търговско ембарго от извазията си в Кувейт през 1990, да продава петрол срещу пари в брой, с които да купува храна и лекарства.
През февруари тази година щатската енергийна група El Paso Corp. се съгласи да плати 7,7 млн. долара глоба в разгара на разследване относно случаи на корупция, свързани с програмата. Според Комисията по ценните книжа и борсовите операции в САЩ компанията, една от най-големите в енергийния сектор в страната, е превела чрез посредници 5,5 млн. долара подкупи за Ирак, във връзка със закупуването на петрол по програмата.
В края на ноември миналата година пък стана ясно, че 12 австралийски изпълнителни директори може да станат обект на съдебно преследване във връзка с корупционни схеми по програмата, след като в доклад на специална комисия бе съобщено, че националният износител на жито на Австралия AWB е платил подкуп в размер на 220 млн. долара, за да си осигури договори за доставка на жито на Ирак на стойност 2,3 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още