fallback

Влизането на Русия в СТО се отлага за 2008 г.

По-рано тази година бе съобщено, че може да се разчита те да приключат до края на 2007 г.

11:46 | 26.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

През настоящата година Русия няма да успее да завърши многостранните преговори за присъединяването си към Световната търговска организация (СТО) и те ще продължат и през 2008 г., съобщава Интерфакс, по информация от Министерството на икономическото развитие на Русия.
По-рано тази година ръководителят на делегацията, водеща преговорите по присъединяването към СТО, беше заявил, че може да се разчита те да приключат до края на 2007 г.
Междувременно в края на миналата седмица по време на двустранните преговори на Русия със Саудитска Арабия в рамките на СТО е бил постигнат само „известен прогрес”. Преговорите се очаква да продължат в средата на декември в Женева на поредните консултации с председателя на работната група по присъединяването на Русия към СТО.
По време на многостранните преговори на Русия със СТО остава да се съгласуват още шест раздела от доклада, сред които обемът на средствата за подкрепа на селското стопанство, въпроси по защитата на интелектуалната собственост, ветеринарни и фитосанитарни мерки, технически регламенти, износни мита и др. Смята се, че всички тези въпроси няма да могат да бъдат съгласувани в рамките на консултациите в средата на декември и част от тях ще останат за разглеждане за началото на следващата година, когато ще се състои заседание на работната група по присъединяването на Русия към СТО.
Преди седмица пък от Министерството на икономическото развитие на Русия е изказано мнение, че до края на април 2008 г. техническите и организационни процедури по присъединяването на страната към СТО могат да бъдат завършени. За юридическото оформяне ще е необходим още около месец и от 1 юли 2008 г. Русия може да стане член на СТО.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 26.11.07 г.
fallback
Още от Свят виж още