fallback

Петролът трайно се задържа около 99 долара за барел

Очакванията, че ОПЕК няма да увеличи производствотo, както и ниските стойности на долара оказват подкрепа на високите цени

09:26 | 26.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол отбелязва второ поредно повишение на цената в Ню Йорк заради спекулациите относно производството от страна на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК).

Противно на очакванията за увеличен добив през следващите месеци, в събота петролният министър на Иран Голамхосеин Нозари заяви, че предлагането на пазара към момента е на достатъчно високо ниво, предава Bloomberg. Това според анализаторите означава, че засега не се предвижда увеличение на производството от страна на ОПЕК, което оказва подкрепа на по-високите цени.

В петък контрактите с доставка през януари поскъпнаха с 89 цента (0,9 на сто) до 98,18 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Началото на седмицата започна с ново повишение и на електронната платформа на борсата суровината поскъпна с още 72 цента (0,7 на сто) до 98,90 долара за барел. В Сингапур барел петрол с доставка през януари се търгуваше по 98,32 долара.

По сходен начин се развива и търговията с петрола от сорта Брент. Януарските фючърси поскъпнаха с 1,3 на сто до 95,76 долара за барел в петък на Лондонската борса. На електронната платформа суровината добави още 0,8 на сто (73 цента) до 96,49 долара за барел, а в Сингапур цената на черното злато беше 95,79 долара за барел.

Основните фактори, които ще влияят на цената на петрола през следващите дни, са данните за петролните запаси на САЩ, които отбелязаха изненадващ спад за последната седмица, метеорологичната прогноза за Тексас, където в четвъртък и петък се разразиха необичайно силни снежни бури, и курсът на американската валута, който в края на миналата седмица падна до ново рекордно дъно спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още