fallback

Европейските индекси се покачиха благодарения на фармацевтичните компании

16:20 | 23.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Търговската сесия на Стария континент в четвъртък протече при малки обеми на търговия заради Деня на благодарността в САЩ, в който американският пазар беше затворен.
Европейските индекси успяха да отбележат покачване благодарение на фармацевтичните компании. Причина за скока на книжата бе повишение на рейтинга от страна на Citigroup на сектора на здравеопазването от „underweight“ на „neutral“, който се явява спасителен пояс за инвеститорите от влиянието на кредитната криза в САЩ.
Отстъпващите цени на петрола и златото от друга страна задържаха възхода на енергийните и минните компании.
Сред печелившите фармацевтични акции се наредиха тези на Novartis, които се покачиха с 3,5%, тези на GlaxoSmithKline добавиха 5,3%, на Roche Holding – 5,8%, на Astra Zeneca скочиха с 6,6%, а на Sanofi-Aventis поскъпнаха с 4%.
Книжата на британската водоснабдителна компания Kelda прибавиха 12,6%, след като тя оповести, че е получила оферта за покупка за 3 млрд. паунда. Някои банки също успяха да завършат положително. Акциите на френската Natixis прибавиха цели 16%, а тези на Royal Bank of Scotland и NSBC поскъпнаха с 1,2%. Сред губещите банки се наредиха BNP Paribas (-0,3%), Societe Generale (-0.8%) и Banco Santander (-0,8%).
Индексът, включващ акциите на 300 от най-големите европейски компании – FTSEurofirst300, завърши с покачване от 0,8%. Британският FTSE прибави 1,4%, немският DAX 0,6%, а френският CAC40 отбеляза ръст с 0,7%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:08 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още