fallback

Великобритания официално откри първия си завод за биоетанол

Биогоривото, произведено в завода, ще се равнява на ефекта от намаляването на колите на пътя в страната с между 35 хил. и 40 хил.

11:05 | 23.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Първият завод за биоетанол във Великобритания беше официално открит в четвъртък, съобщи Ройтерс. Заводът, който е започнал дейност през септември, ще произвежда 70 млн. литра биогориво годишно от местно захарно цвекло, обработено в намиращия се наблизо завод British Sugar в град Уисингтън, Източна Англия.
Според официални данни биогоривото, произведено в завода, ще се равнява на ефекта от намаляването на колите на пътя в страната с между 35 хил. и 40 хил. по отношение на вредните емисии. Биогоривото от завода се смесва с петрол и се продава в бензиностанции на супермаркети, включително Tesco.
От British Sugar смятат, че новата инсталация ще използва 700 хил.-800 хил. тона захарно цвекло годишно (еквивалентни на близо 110 хил.-116 хил. тона захар). Преди тази захар, която е била над квотите на ЕС, е била изнасяна, главно за Близкия Изток, така че новото производство няма да окаже ефект върху световните цени на храната, обясняват от British Sugar.
Фабриката в Уисингтън, най-голямата в света за преработка на захарно цвекло, доставя 400 хил. тона захар годишно на производители на храни и напитки във Великобритания и Европа.
Използването на превозни средства, които може да се зареждат с комбинация от петрол и биогориво, все още е съвсем слабо във Великобритания, отчасти защото няма бензиностанции, които да продават такава смес.
Saab – пазарен лидер в продажбите на такива автомобили в Европа, продава около 200 от тях годишно във Великобритания, като обикновено те струват с близо 600 паунда повече от традиционните превозни средства. Според управляващия директор на Saab Great Britain Джонатан Наш продажбите на такива превозни средства ще наберат скорост на Острова, когато се установи съответствие между реалните цени на изкопаемите горива и на биогоривата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:42 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още