fallback

Петролът се отдръпна от рекордните цени

Очакванията за спад в търсенето на суровината в САЩ заради високите й цени доведоха до корекция

09:24 | 22.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол отстъпи от рекордните си нива, постигнати във вторник, като основната причина за това са спекулациите, че високите цени на черното злато ще доведат до намаляване на търсенето му в САЩ - най-големият потребител на суровината в света.
Дори новината за неочаквания спад на петролните запаси на САЩ с 1,06 млн. барела през последната седмица не успя да доведе до ново повишение при котировките на суровината. От енергийното министерство на страната съобщиха вчера, че запасите са намалели до 313,6 млн. барела при очаквано от повечето анализатори увеличение със 750 хил. барела.
Петролът отстъпи с 0,8 на сто до 97,29 долара за барел по време на вчерашната сесия в САЩ, като сключени сделки имаше дори при цена 96,31 долара за барел. В Сингапур суровината се търгуваше по цена 97,41 долара за барел. Днес борсата в Ню Йорк ще остане затворена заради честването на Деня на благодарността и всички сделки, които бъдат сключени на електронната платформа, ще бъдат отчетени през търговската сесия от петък, 23 ноември.
Вчера в Лондон петролът от сорта Брент отстъпи с 0,7 на сто (65 цента) до 94,84 долара за барел. На борсата в Сингапур януарските фючърси се търгуваха с 33 цента по-скъпо на цена 95,17 долара за барел.
Основният фактор, който ще доминира движението на цената през следващите дни, ще бъде курсът на щатската валута. Тази сутрин тя регистрира ново рекордно дъно спрямо еврото, преминавайки границата от 1,4870 EUR/USD. Заради почивните дни в САЩ не се очаква до края на седмицата да бъдат публикувани значими данни за водещите икономически показатели и евентуално повишаване на курса на долара би могло да дойде по линия на по-слаби икономически резултати при търговските партньори на страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още