fallback

Петролът пак се засили към 100 долара за барел

Поредният срив на долара подейства като катализатор на цената на черното злато

09:04 | 21.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол премина над 99 долара за барел по време на електронната търговия на борсата в Ню Йорк. Основната причина за поредния скок беше публикуваният вчера доклад от последната среща на Федералния резерв, от който много анализатори си направиха изводи, че лихвените проценти в страната ще бъдат намалени още веднъж до края на годината.

Публикуването на доклада доведе до нов рязък спад на долара спрямо основните валути, като спрямо еврото днес беше отбелязан пореден рекорд при 1,4855 EUR/USD. Същевременно с пониженията на американската валута влияние върху цената на черното злато оказа и съобщение на Royal Dutch Shell, че заради пожар компанията е намалила добива от нефтеното си поле в Алберта с над 50 на сто.

По време на търговската сесия в САЩ петролът поскъпна с 3,39 долара (3,6 на сто) до 98,03 долара за барел. Впоследствие по време на електронната търговия суровината поскъпна с още 1,3 на сто (1,26 долара) до 99,29 долара за барел. В Сингапур контрактите с доставка през януари се търгуваха по 98,95 долара за барел.

Брентът също постави нови рекорди, повишавайки цената си в Лондон до 96,53 долара за барел, което е с 1,1 на сто (1,04 долара) по-скъпо от края на вчерашната сесия. На борсата в Сингапур цената на Брента достигна 96,32 долара за барел.

Новите рекорди идват непосредствено преди обявяването на данните за петролните запаси на САЩ, което трябва да стане днес. Очакванията са, че те ще отбележат ръст за втора поредна седмица, но при настоящия срив на долара едва ли това ще окаже съществено влияние за стабилизиране на цените.

От началото на годината досега петролът от сорта West Texas Intermediate, който се търгува в САЩ, е поскъпнал с 61 на сто. Деноминираните в други основни валути цени показват ръст в цената на петрола от 53 на сто в британски лири, 49 на сто в японски йени и 43 на сто в евро. Според анализаторите е въпрос на време е да бъде премината психологическата бариера от 100 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още