fallback

Mobilkom austria придоби 70% от беларуски мобилен оператор за 730 млн. евро

С придобиването на Velcom mobilkom austria group продължава да следва стратегията си за разрастване в Източна и Югоизточна Европа

14:00 | 20.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Mobilkom austria group, мобилното подразделение на Telekom Austria Group, обяви днес, че е приключило придобиването на 70% дял в Cypriot SB Telecom Limited - едноличен собственик на беларуския мобилен оператор MDC, който оперира под марката Velcom.
Цената на сделката е близо 730 млн. евро. Тя е финализирана след одобрение на съответните антитръстови органи. През октомври 2007 г. mobilkom austria постигна споразумение за сделката и едновременно с това започна преговори за покупка на оставащите 30%. Според постигнатото споразумение делът, притежание на председателя на управителния съвет на SB Telecom Еад Самави и неговите партньори, ще бъде придобит не по-късно от четвъртото тримесечие на 2010 г. за приблизителната цена от 320 млн. евро. Уточняването на окончателната сума ще бъде обвързано с бъдещото финансово представяне на Velcom.
С придобиването на Velcom – вторият по големина мобилен оператор на пазара в Беларус, mobilkom austria group продължава да следва стратегията си за разрастване в Източна и Югоизточна Европа.
В средата на тази година беларуският пазар отчете проникване на мобилните услуги от 66%. Velcom има над 2,7 милиона клиенти и пазарен дял от приблизително 42%. През 2006 година Velcom е генерирал приходи в размер на 262,2 млн. евро, печалба преди лихви, данъци, и амортизации (EBITDA) в размер на 158,8 млн. евро и нетна печалба в размер на 82,8 млн. евро.
Членове на mobilkom austria group, мобилното подразделение на Telekom Austria Group, са още mobilkom austria (Австрия), Vipnet (Хърватска), Si.mobil (Словения), mobilkom liechtenstein (Лихтенщайн), Мобилтел (България), Vip mobile (Сърбия), Vip operator (Македония).
За първите девет месеца на 2007 г. mobilkom austria group обяви приходи от 2,239 млрд. евро, EBITDA на стойност 919,6 млн. евро и оперативна печалба от 534,9 млн. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още