fallback

SABMiller купува пивоварната Grolsch за 816 млн. евро

Третият по големина в света пивовар разчита на потенциала за растеж на марката Grolsch

14:30 | 19.11.07 г.

Базираната във Великобритания компания SABMiller ще придобие холандския производител на бира Royal Grolsch за 816 млн. евро, съобщи BBC.
SABMiller е третият по големина в света пивовар. От компанията заявяват, че вече са си осигурили подкрепата на борда на директорите на Grolsch за сделката.
Офертата представлява премия от 84% над средната цена на затваряне на акциите на Grolsch през последния месец.
Grolsch е позната по света с едноименната марка бира. В портфолиото на SABMiller влизат марки като италианската Peroni, чешката Pilsner Urquell, южноафриканската Castle и щатската Miller Lite.
"SABMiller вижда значителен потенциал за марката Grolsch в Африка и Латинска Америка, където премиум сегментът е още в зародиш, и в по-развитите пазари в Централна и Източна Европа“, се каза в изявление на SABMiller.
В момента Grolsch се произвежда в Холандия и в други страни по лиценз.
В сектора на производството на бира се наблюдава нарастваща тенденция към консолидация, въпреки че наскоро Scottish&Newcastle отхвърлиха враждебна оферта на Carlsberg.
Към момента акциите на Grolsch се търгуват с ръст от 76,32% до 47,43 евро в Амстердам. Тези на SABMiller губят 1,34 на сто до 1326 пенса в Лондон.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:17 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още