fallback

Средната работна заплата в Москва е 941 долара

Най-големи заплати в Москва – около 50 хил. рубли месечно (около 2 037 долара), се получават във финансовия сектор.

16:27 | 14.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Средната работна заплата в Москва за септември (без тази на индивидуалните предприемачи) е 23 100 рубли (около 941 долара), което е с 23% повече на годишна база. Това сочат данните на Московското държавно статистическо бюро, цитирани от в. „Коммерсант”.

Най-големи заплати в Москва – около 50 хил. рубли месечно (около 2 037 долара), се получават във финансовия сектор.

Ако се отчитат заплатите само на работещите в средни и големи предприятия в Москва (без малките), то средната работна заплата е 30 100 рубли месечно (около 1 226 долара). Според данните разликата в доходите в крупните и малките фирми от дадена сфера достига средно 70%.

Освен във финансовата сфера, сравнително високи са заплатите във фирмите от областта на електроенергетиката, производството на газ, също от транспорта и комуникациите. Особено голяма е разликата в заплащането в големите и малките фирми от областта на строителството и търговията, което според експерти е показателно за мащабите на сенчестия бизнес.

Отбелязва се, че около половината от малките фирми в Москва дават заплати „в пликове”, за да избегнат облагането с данъци. По официални данни през миналата година в руската столица е имало над 207 хил. малки фирми, което е около една пета от малките предприятия в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още