fallback

Британски остров планира да стане рай за хедж фондовете

Остров Джърси, известен и досега като офшорна юрисдикция, ще привлича фондовете с нов облекчен режим

12:17 | 14.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Британският остров Джърси, който се намира в Английския канал, е известен във финансовите среди с благоприятния си данъчен климат и политиката си на скромни регулации на инвестициите. По този начин секторът на финансовите услуги на Острова представлява половината му икономика, пише списание Forbes.

Нетните активи на регистрираните фондове на острова са скочили с 31,8% до рекордните 210 млрд. паунда (432 млрд. долара) за годината до края на юни 2007 г. Брутният вътрешен продукт на човек от населението, което наброява 100 хил. жители, е около 57 хил. долара (за сравнение за САЩ този показател е 44 хил. долара).

Сега Джърси планира открито да се конкурира с други офшорни финансови центрове като съседния остров Гърнси, Каймановите острови (които традиционно имат по-свободна регулация относно хедж фондовете), Бермуда и Люксембург. През януари 2008 островът, с големина около 117 кв. км, ще въведе т.нар. режим на нерегулирани фондове, за да насърчи фондовете да се регистрират там. Въпреки опасенията, че на много места глобалната кредитна криза ще се отрази в повече регулации за световните финансови пазари, това изглежда не важи на остров Джърси.

"Това е много добър ход за Джърси", смята Анджела Хейес, партньор в правната фирма LG в Лондон. "Островът се бори за позиции с много други потенциални офшорни юрисдикции като Британските Вирджински острови или Каймановите острови, които също може да бъдат избрани от фондовете“.

Около 33 хил. компании вече са регистрирани в Джърси заради ниските данъци и относително слабата регулация, която е особено ценена от хедж фондовете. Според новия план фондовете, които попадат в правилната категория или поне тези с достатъчно големи инвестиции, няма да се нуждаят от регулаторно одобрение, за да създадат кантора - те само ще трябва да уведомят Комисията за финансови услуги на Джърси, че са създали въпросната кантора.

Хелън Хетън от Комисията за финансови услуги отхвърля критиките, че регулаторните стандарти на острова се понижават. "Новите облекчения се отнасят само за фондове, които привличат най-вече опитни инвеститори", пояснява тя.

Изглежда има много „опитни“ хедж фондове, които си търсят „дом“ с благоприятни данъчни условия, коментира Forbes. В края на 2004 г. около две трети от активите, притежавани от хедж фондовете в целия свят, са били регистрирани в офшорни юрисдикции, по данни на организацията за проучвания International Financial Services. Лидер в това отношение са Каймановите острови, където са регистрирани повече от половината световни хедж фондове.

Мениджърите на фондове и правните посредници се нуждаят от бързина, простота и сигурност, коментира Робърт Къркби от търговската фирма Jersey Finance. „Премахването на регулацията в Джърси признава техните нужди и желания“, смята той.

Скоро фондовите мениджъри на острова ще могат да избягват външните одити и някои публични регистрации, както и да се листват на няколко борси. Освен това от тях няма да се изисква да поддържат административен екип на Джърси.

Според Мърфи от Tax Research плановете на Джърси са равнозначни на "регулаторна злоупотреба". "Те придават външен блясък на порядъчност, а правят всичко възможно да се отърват от всичката информация, от която могат, колкото е възможно по-бързо", заявява той, отбелязвайки, че изпадналият в криза британски ипотечен кредитор Northern Rock например е издал обезпечени с активи ценни книжа за близо 40 млрд. паунда чрез специално създаден за целта инструмент, регистриран в Джърси.

"Всъщност те не се опитват да избегнат регулацията, а разкриването на информация", заключава Мърфи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още