fallback

Суперрегулатор ще въвежда равенство в телекомуникациите в ЕС

Новият комисия ще сложи край на несъответствията между страните членки по отношение на регулацията

11:20 | 14.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Рединг иска да има поглед над всички мерки, взимани на национално ниво, за да засили конкуренцията. Снимка: ЕК

Европейската комисия иска да бъде постигната по-голяма конкуренция и предлагане на повече паневропейски услуги на телекомуникационния пазар, като предложи да бъде подобрена координацията между страните членки със създаването на нов „суперрегулатор“, предаде АФП.
„Искаме да улесним разпространението на паневропейски безжични услуги“, коментира комисарят по информационна политика и медии на Европейската комисия Вивиан Рединг. По думите й безжичните мрежи биха могли например да намалят разликите в отделните страни що се отнася до достъпа до високоскоростен интернет в градските и селските райони.
Предвижда се желаната от комисията нова европейска институция да работи в тази посока.
Според Рединг е „истински шанс“ разпространението на цифровите услуги, които освобождават ценни честоти, като постепенно аналогичните телевизионни сигнали ще преминат до 2012 г. към цифровизация. Ще има много свободни честоти за безжични услуги, сред които и мобилна телевизия.
Еврокомисарят отправи критика към твърде мудните процедури за отдаване на честоти в страните членки, както и към това, че „много играчи завземат честоти, без да ги използват ефикасно“.
Брюксел иска да направи възможно използването на всякакви честоти за всякакъв вид услуги – телевизия, телефон, радио.
Новият регулатор ще сложи край на несъответствията между страните членки по отношение на регулацията, казва още Вивиан Рединг, която иска „сходните проблеми да бъдат решавани по един и същи начин в цяла Европа“. В тази връзка ЕК желае да има поглед върху прилаганите мерки в отделните страни от националните регулатори, за да засили конкуренцията в Общността.
Това впрочем ще засегне и новата противоречива мярка за „функционално разделение“, която задължава големите и т.нар. „стари“ оператори като Deutsche Telekom, France Tеlеcom или в случая на България – БТК, да отделят управлението на мрежата си в отделна структура, замислена така, че да предлага равноправен достъп до тази мрежа на конкурентите на групата и на собствените си подразделения.
Предстои това предложение, направено с цел да се разрешат „сериозните проблеми, свързани с конкуренцията“, да получи зелена светлина от Брюксел. Мярката вече се прилага във Великобритания, следващите страни, в които ще влезе в сила, вероятно ще са Швеция и Италия, смята Рединг.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още