fallback

2007 – втората най-успешна година за Уол Стрийт въпреки кредитната криза

Очаква се петте най-големи брокерски компании да отчетат печалба в общ размер на 28 млрд. долара

10:36 | 13.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Дори след рекордните 8,4 млрд. долара отписани активи заради лоши кредити на Merrill Lynch, безпрецедентната смяна на трима изпълнителни директори в рамките на пет месеца и понижаването на пазарната капитализация на петте най-големи фирми за търговия с ценни книжа с 84 млрд. долара, Уол Стрийт се е запътил към приключване на годината с втората по големина печалба в историята си.

Колапсът на пазара на високорискови ипотеки в средата на годината доведе до освобождаването на Стан О'Нийл, Чарлз Принс и Питър Уфли, които до скоро бяха изпълнителни директори съответно на Merill, Сitigroup и UBS, като трите компании са с дял от 60 на сто от 45-те млрд. долара, които до момента са отписани от най-големите финансови институции в света.

Най-голямата брокерска компания в света Merill Lynch, е понижила пазарната си капитализация с 41 на сто от началото на годината, Bear Stearns е загубила 40 на сто, Lehman – 24 на сто, а Morgan Stanley – 19 на сто. Единствената от петте изследвани компании, която бележи ръст е Goldman, чийто книжа са поскъпнали с 8 на сто.

Това води до оценки за обща печалба на Goldman Sachs, Merrill, Morgan Stanley, Lehman Brothers и Bear Stearns в размер на 28 млрд. долара за 2007 година, което е с 8,3 на сто по-малко от рекордните 30,6 млрд. долара, регистрирани за миналата година. Анализаторите на Bloomberg оценяват печалбите, които тези компании ще постигнат през 2008 година, на 32 млрд. долара.

Причините за този оптимизъм са няколко. Докато в Мerill ще бъде отчетен спад на печалбата в размер на 42 на сто, в Bear Stearns – с 34 на сто и в Morgan Stanley – с 6 на сто, то от Goldman Sachs и Lehman се очаква да отчетат рекордни печалби. Те идват в резултат на обстоятелството, че двете компании формират три четвърти от приходите си извън САЩ, печелейки от силно развиващите се пазари в Азия и Европа.

Паралелно с кризата във финансовия сектор, през настоящата година са обявени сливания и поглъщания в размер на 3,6 трлн. долара, а средният дневен оборот на Nasdaq Stock Exchange се е повишил с 10 на сто. Освен това индексът на ценовите колебания, измерван от Chicago Board Options Exchange – VIX, се е повишил до най-високата си стойност от 2003 година насам, което според статистиката създава значителни възможности за инвестиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още