fallback

Естонската икономика се забавя, намалява рискът от „тежко приземяване“

Анализатори предупреждават, че бързорастящите икономики в региона за застрашени от рязка корекция

10:20 | 13.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Естонската икономика е забавила ръста си до 6,4 на сто на годишна база през третото тримесечие, което намалява риска от „тежко приземяване“, съобщи Bloomberg, позовавайки се на предварителни данни на статистическия институт на страната.

За сравнение, през второто тримесечие бе отбелязан ръст от 7,6 на сто.

Миналия месец централната банка на Естония понижи очакванията си за икономическия ръст за цялата година до 7,3 на сто и до 4,3 на сто за 2008 г. Преди това банки и агенции за кредитен рейтинг като Standard & Poor's и датската Danske Bank A/S предупредиха, че се увеличава рискът от „тежко приземяване“ за икономиката на балтийската страна заради растящия търговски дефицит и високата инфлация.

През 2006 г. естонската икономика нарасна с 11,4 на сто.

Според някои анализатори икономиките в региона – Латвия, Естония и Литва, както и Румъния и България, са застрашени от „тежко приземяване“ и корекцията „вероятно ще бъде болезнена и ще започне скоро“.

В същото време представител на централната банка на Русия завиши прогнозата за ръст на икономиката на страната до 7,5% за 2007 благодарение на повишението в потребителското търсене и инвестициите на капитал. Министърът на икономиката на Русия прогнозира по-рано ръст на икономиката от 7,3 на сто за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:59 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още