fallback

Канадската Magna ще строи завод в Русия, Hyundai – също

Продажбите на чуждестранни автомобили в страната отчитат ръст от 64% до 1,3 млн. броя за първите 10 месеца на годината

16:24 | 12.11.07 г.

Най-големият канадски производител на автомобилни части - Magna International Inc., ще строи завод в Русия, предаде Bloomberg.
Базираната в Онтарио компания е подписала предварителен договор с руското Министерство на икономиката, е съобщило служебно лице от министерството в Москва, пожелало да запази анонимност.
„Знаем за проекта“, е коментирал Александър Филатов, директор стратегии в холдинга Русские машины, собственост на милиардера Олег Дерипаска. „Има потенциална роля за ГАЗ“, е добавил той.
Дерипаска придоби контрол върху Горьковский автомобильный завод (ГАЗ) през 2000 г. През май той се съгласи да даде 1,5 млрд. долара за дял в Magna, за да получи достъп до опита на компанията в сглобяването на автомобили. Инвестицията му донесе 20 млн. акции на Magna клас А и 6 от 14-те места в борда на новата компания, която контролира Magna.
Най-големият автомобилопроизводител в Южна Корея Hyundai Motor Co. също планира да построи завод в Русия, съобщава още Bloomberg.
Заводът ще има годишен производствен капацитет за 100 хил. автомобила, се казва в изявление на базираната в Сеул компания.
„Ходът на Hyundai е съвсем естествен, за да посрещне търсенето“, казва анализатор от Meritz Securities Co. в Сеул. Инвестицията може да струва около 500 млрд. вона (549 млн. долара), добавя той.
В самото съобщение на Hyundai не се разкрива стойността на проекта, нито подробности относно планираното местонахождение или срокове.
Така Hyundai Motor се присъединява към Nissan Motor Co. и Toyota Motor Corp., които също строят заводи в Русия. Вторият по големина производител на автомобили в света - Toyota, има планове през декември да отвори завод в Санкт Петербург за производство на седани Camry. Nissan пък предвижда да отвори завод в Горскай в близост до Санкт Петербург през 2009 г.
Продажбите на чуждестранни автомобили в Русия отчитат ръст от 64% до 1,3 млн. броя за първите 10 месеца на годината, сочат данни на Асоциацията на европейския бизнес в Русия.
Продажбите на Hyundai Motor са се увеличили с 44% до 112 174 броя за същия период, с което компанията се нарежда на четвърто място сред чуждите марки в страната.
В чужбина Hyundai управлява фабрики в Китай, Индия, Турция и САЩ, като строи една и в Чехия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 12.11.07 г.
fallback
Още от Свят виж още