fallback

Петролът започна седмицата с понижение

По-ниските цени на суровината дойдоха в резултат на очакванията за забавяне на растежа в САЩ и обсъждането на въпроса за увеличение на добива от страна на ОПЕК

09:06 | 12.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол се понижи на електронната платформа на борсата в Ню Йорк заради спекулации, че високите цени на суровината ще доведат до забавяне на икономическия растеж на САЩ.

Според прогнози на Bloomberg поскъпването на петрола може да се отрази на продажбите на дребно в страната и те да регистрират понижение до най-ниската си стойност за последните четири месеца. За поевтиняването на суровината повлия и изказване на министрите на петрола на Саудитска Арабия и Кувейт, че ОПЕК може да обсъди увеличаване на добива с цел успокояване на положението и понижение на цените, съобщи вчера AFP.

Суровият петрол с доставка през декември отстъпи с 1,5 на сто (1,46 долара) до 94,86 долара за барел на електронната платформа в Ню Йорк. В Сингапур цената на барел от черното злато беше 94,89 долара. През миналата седмица петролът от сорта West Texas Intermediate регистрира най-слабото си поскъпване за последните пет седмици, увеличавайки цената си с 0,4 на сто.

Брентът също отстъпи по време на търговията в Азия. Цената му се понижи също с 1,5 на сто (1,41 долара) до 91,77 долара за барел. За цялата минала седмица Брентът поскъпна с 1,2 на сто, като основната причина за това беше силната буря в Северно море, която принуди голяма част от нефтените платформи да прекъснат работа.

През настоящата седмица върху цената на черното злато се очаква влияние от страна на синоптичните прогнози и курса на американската валута, който от седмици насам се движи в посока надолу. Днес борсата в САЩ ще остане затворена и не се очакват новини, които да се отразят в цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още