fallback

Петролът с нов рекорд, на крачка от 100 долара за барел

Прогнозите са психологическата бариера да бъде премината до края на седмицата заради бурята, която бушува в Северно море и рекордно ниския американски долар

08:38 | 07.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът поскъпна до нива над 98 долара за барел и вече е само на крачка от преминаването на психологическата граница от 100 долара за барел. Поредният скок на суровината се дължи на няколко фактора, сред които са новите рекордни дъна на американската валута и бушуващата в Северно море буря, която доведе до евакуацията на голям брой работници от нефтените платформи в региона.

Бурята в Северно море засилва спекулациите, че наличните количества от суровината няма да успеят да задоволят увеличеното търсене на петрол през зимния сезон. За тези твърдения допринасят и очакваните днес данни за запасите на САЩ, като консенсусната прогноза на анализаторите е да станем свидетели на трети пореден седмичен спад.

Тези фактори доведоха до прогнози за скорошно преминаване на границата от 100 долара за барел. Според Дариуш Ковалчук, който е анализатор в CFC Seymour, тази граница е психологическа, като за нейното преминаване в момента влияние оказват множество фактори, а най-силен тласък на цената дава нарушеното производство в Северно море, предава Bloomberg.

По време на вчерашната сесия в Ню Йорк петролът поскъпна с 2,9 на сто (2,72 долара) до 96,70 долара за барел. На електронната платформа на борсата черното злато продължи да поскъпва, добавяйки още 1,4 на сто (1,33 долара) до 98,03 долара за барел. В Сингапур декемврийските фючърси за лекия петрол се търгуваха по 97,85 долара.

На Лондонската борса вчера Брентът с доставка през декември поскъпна с 3,1 на сто (2,77 долара) до рекордните 93,26 долара за барел. По време на търговията на електронната платформа на борсата Брентът се повиши с още 1,3 на сто (1,25 долара) до 94,51 долара за барел. На борсата в Сингапур барел Брент се търгуваше по 94,45 долара.

Очакванията на специалистите са, че ако доларът не повиши стойността си спрямо основните валути или бурята в Северно море не утихне, петролът ще премине нивото от 100 долара за барел в рамките на настоящата седмица. Голяма роля за движението на котировките ще окажат данните за петролните запаси на САЩ, които трябва да бъдат публикувани в 16:30 днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още