fallback

PetroChina се превърна в най-скъпата компания в света

Капитализацията на компанията надхвърли 1,1 трлн. долара в края на първия ден след пускането на книжата за търговия на борсата в Китай

10:33 | 05.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Китайската петролна компания PetroChina задмина американската Exxon Mobil Corp. по пазарна капитализация и стана първата компания в света, която пазарът оценява на цена над 1 трлн. долара.

По време на днешната борсова сесия, когато PetroChina дебютира на китайската борса, беше отбелязан силен ръст, благодарение на който пазарната капитализация надхвърли 1,1 трлн. долара. Това означава, че тя е по-голяма от капитализацията на Exxon и General Electric, взети заедно, предаде Bloomberg.

Силният ръст превърна акциите на компанията в четири пъти по-скъпи по отношение на коефициента цена/печалба на акция в сравнение с книжата на Exxon. Според специалисти това означава, че оценката на PetroChina може и да не е реална, като се има предвид търговията на борсата в Китай. От думите на Лорейн Тен, ръководител на Standard & Poor's Investment Services в Сингапур, става ясно, че компаниите трябва да се оценяват на база други коефициенти, като например възвръщаемост на капитала и рентабилност.

Само по време на днешната сесия книжата на PetroChina поскъпнаха от 16,7 юана при отварянето до 43,9 юана за акция в края на сесията. Сключени сделки обаче имаше дори при 48,62 юана. Оценката на инвеститорите означава, че съотношението цена на акция /печалба надхвърля 55. Същевременно в Хонконг акциите на компанията се понижиха с 6,6 на сто до 18,3 хонконгски долара.

Ръководителят на PetroChina Дзян Дзиемин заяви пред медиите, че се чувства много развълнуван от случилото се и че превръщането на компанията в най-голямата в света води до голяма отговорност пред обществото и инвеститорите. Той удари гонга за началото на борсовата търговия с чаша червено вино в ръка.

Листването на компанията се превърна в най-голямото публично предлагане за годината в Китай, като бяха предложени 4 млн. акции, които донесоха на PetroChina 66,6 млрд. юана. Презаписването на емисията беше 50 пъти, а поръчките надхвърлиха 3,3 трлн. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още