fallback

Черна Коледа за магазините - британците „затягат“ кредитните си карти

Една четвърт от британците ще избягват да пазаруват с кредитни карти тази година заради проблеми с необезпечени задължения

11:58 | 02.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

„Черна Коледа“ очаква магазините във Великобритания според анкета, която показва, че 12 млн. купувачи ще ограничат разходите си от кредитни карти, съобщи Ройтерс.

Една четвърт от британците ще избягват да пазаруват с кредитни карти тази година, тъй като 15 на сто от възрастното население има проблеми с необезпечени задължения за над 10 хил. паунда, показва проучване на консултантската компания Thomas Charles.

Положението е най-лошо сред хората на възраст 35-44 години, 30 на сто от които ще намалят разходите по кредитните си карти през тези празници.

Очаква се баровете и ресторантите също да бъдат засегнати, тъй като 42 на сто от британците на възраст между 18 и 34 години смятат да намалят обичайните си разходи за развлечения по Коледа.

Освен това една десета от анкетираните общо 1 818 души за заявили, че ще помислят два пъти преди да направят голяма покупка чрез кредитната си карта през следващите шест месеца. Това може да засегне и пътуванията, сектора за подобрения на дома и автомобилната индустрия.

След години на ниски лихви британците са натрупали огромни задължения, които към момента общо достигат 1,5 трлн. паунда. Нарасналите разходи за живот и наем обаче започнаха да взимат своите жертви и броят на банкрутиралите е рекорден.

„Увеличението на лихвите и последвалото поскъпване на ипотеките показва, че хората са разчитали за всекидневните си разходи на кредити, които често трудно могат да си позволят“, коментира Джеймс Фала, управляващ директор на Thomas Charles.

Резултатите от анкетата показват, че британците най-накрая действат в положителна посока по отношение на задълженията си, но от друга страна са лоша новина за продажбите на дребно, добавя Фала.

Мъжете продължават да имат по-големи дългове от жените. 27 на сто от анкетираните мъже имат необезпечени задължения от най-малко 5 хил. паунда спрямо 22 на сто от жените.

Ден преди да бъдат публикувани резултатите от анкетата проучване на сайта Savebuckets.com показа, че 41 на сто от британците са финансирали миналата си Коледа с кредитна карта, а 17 на сто все още изплащат тези задължения.

Друга анкета показва, че разходите за Коледа са нараснали с 52 на сто за двете години до 2006 от средно 548 паунда до 837 паунда на човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:34 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още