fallback

И холивудските сценаристи на стачка, искат по-голям дял от приходите

Решението им може да напълни телевизионните екрани в САЩ с повторения на филми и риалити шоу програми

10:23 | 02.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Холивудските сценаристи ще започнат стачни действия за първи път от две десетилетия, след като преговорите за обновяване на договорите им с продуцентите се провалиха. Решението им може да напълни телевизионните екрани в САЩ с повторения на филми и риалити шоу програми, пише Ройтерс.
Решението е взето на среща на Американската гилдия на сценаристите в четвъртък и се очаква да бъде обявено днес. Според някои източници сценаристите, които искат по-голям дял от приходите от продажби на филми на DVD и чрез интернет, ще започнат ефективни стачни действия от понеделник.
Алиансът на продуцентите силно се противопостави на исканията.
Ако стачката се проточи, това ще окаже влияние на телевизионните програми и производството на филми, въпреки че холивудските студия се „запасяваха“ със сценарии предвид евентуална стачка.
Късните токшоу програми ще бъдат свалени от ефир почти веднага, тъй като разчитат на всекидневните „доставки“ на злободневни шеги. Най-гледаното време ще започне да се пълни с повторения и игри, след като телевизионните канали изчерпят новите епизоди на сериалите.
Тригодишният договор на гилдията на сценаристите, в която членуват 12 000 кино и телевизионни сценаристи, изтече в четвъртък. Гилдията преговаря с организацията на продуцентите от юли.
От студията отхвърлят исканията на сценаристите за по-голям дял от приходите с довода, че това ще навреди на ръста на сектора в момент на растящи производствени разходи и заплахата от пиратството. Продуцентите твърдят, че дигиталното разпространение на филми и телевизия все още е в голяма степен експериментално и промоционално, а бизнес моделите на новите медии тепърва се развиват.
От профсъюза на сценаристите обвиняват студията, че се преструват на бедни, и твърдят, че писателите никога не са получавали справедлив дял от доходната DVD индустрия, както и от „миграцията“ на филмите и телевизията към интернет и безжичните платформи.
Последната голяма стачка в индустрията беше през 1988 г. Тогава гилдията на сценаристите стачкуваха 22 седмици, което отложи началото на есенния телевизионен сезон и по някои оценки струваше на сектора 500 млн. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още