fallback

Аерофлот проявява интерес към приватизацията на Чешките авиолинии

Смята се, че по този начин Аерофлот цели да излезе на европейския авиопазар

16:54 | 30.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Руският национален авиопревозвач Аерофлот е заинтересован от придобиването на чешкия национален авиопревозвач Czech Airlines, съобщават руски медии, позовавайки се на изказване на генералния директор на Аерофлот Валерий Окулов.
Аерофлот вече е провел предварителни консултации по въпроса за приватизацията на Czech Airlines, обаче чешкото правителство още не е формулирало окончателните условия за продажбата на изцяло държавната авиокомпания, е посочил Окулов.
Смята се, че по този начин Аерофлот цели да излезе на европейския авиопазар.
Чешката страна съобщава, че правителството се готви да продаде авиокомпанията, след като тя отново излезе на печалба, т.е. не по-рано от 2008 г., когато ще бъде изготвен и детайлен план за приватизацията й.
По експертни оценки пазарната стойност на Czech Airlines през 2005 г. е била 5-6 млрд. крони (260-300 млн. долара), докато през миналата година тя е понижена до 3 млрд. крони (150 млн. долара).
Czech Airlines притежава 28 самолета Airbus, Boeing и ATR, като средната им възраст е 6,5 години. Авиокомпанията лети по 86 дестинации. Миналата година компанията е имала загуба от 9,2 млн. долара.
По-рано тази година Аерофрот заяви интереса си и към приватизацията на италианския авиопревозвач Alitalia, който също работи на загуба. От руската компания дори са пресметнали, че ако закупят Alitalia, ще трябва да вложат за нейното оздравяване и развитие около 1 млрд. евро.
Междувременно стана известно, че представители на италианската компания са изразили мнение, че е за предпочитане Alitalia да бъде продадена на италиански стратегически инвеститор.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още