fallback

Най-богатите мъртви знаменитости са спечелили 232 млн. долара за година

За пореден път начело на класацията на Форбс е Елвис Пресли

11:08 | 30.10.07 г.

Тринадесетте легенди от седмата поред класация на американското списание Форбс на най-богатите мъртви знаменитости са спечелили общо 232 млн. долара за последните 12 месеца.
Мнозина от тях са известни по цял свят дори само с едно име (Елвис, Мерилин, Уорхол) и продължават да приковават общественото внимание, с което се превръщат в идеалния маркетингов инструмент. Всички звезди от тазгодишната селекция са ключова част от изключително печеливши търговски империи.
Така например името на Алберт Айнщайн се ползва, за да продава мултимедийни продукти и играчки за бебета от 3 месеца до 3 години с марката Baby Einstein. Детските книги на Доктор Сюс пък са част от библиотеката на всяко дете. Комиксите на Чарлз Шулц носят постоянни приходи всяка година.
Кралят обаче остава начело. Името на Елвис Пресли е генерирало 49 млн. долара за една година. Публичната компания CKX Entertainment, която управлява основната част от империята на Елвис (дъщеря му Лиза Мари Пресли държи дял от 15% в нея) организира мащабна реновация на имението Грейсленд в Мемфис това лято, с което отбеляза 30-годишнината от смъртта на Краля. Сред промените са нов конгресен хотел, мултимедиен музей и нов, по-модерен, център за посетители.
Миналогодишният лидер в класацията - Кърт Кобейн, не успява да остане в нея. Първото място на фронтмена на Нирвана в предишната класация се дължеше на продажбата на част от каталога му с песни, за която се твърди, че вдовицата му Къртни Лав е взела 50 млн. долара.
Джон Ленън напредва от четвърто до второ място, като приходите му се изчисляват на 44 млн. долара. През февруари Beatles уреди 15-годишната си битка с Apple. Два месеца по-късно групата уреди друг дългогодишен спор с лейбъла EMI относно авторски права. Смята се, че уреждането на тези отношения надхвърля 100 млн. долара, което допринася и за придвижването напред в класацията на друг известен член на Beatles - Джордж Харисън се изкачва до четвърто място с приходи в размер на около 22 млн. долара.
Изчисленията за богатството на мъртвите знаменитости са направени за периода между октомври 2006 и октомври 2007 г. Поради тази причина в класацията не попада Лучано Павароти, който почина през септември.
Новите в избора на Форбс са Стив Маккуин (6 млн. долара) и Джеймс Браун (5 млн. долара). Рапърът Тупак Шакур се връща в класацията с богатство от 9 млн. долара.
Ето и цялата класация:
1. Елвис Пресли - 49 млн. долара
2. Джон Ленън - 44 млн. долара
3. Чарлз Шулц - 35 млн. долара
4. Джордж Харисън - 22 млн. долара
5. Албърт Айнщайн - 18 млн. долара
6. Анди Уорхол - 15 млн. долара
7. Доктор Сюс (Теодор Гейзел) - 13 млн. долара
8. Тупак Шакур - 9 млн. долара
9. Мерилин Монро - 7 млн. долара
10. Стив Маккуин - 6 млн. долара
11. Джеймс Браун - 5 млн. долара
12. Боб Марли - 4 млн. долара
13. Джеймс Дийн – 3,5 млн. долара
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още