fallback

ООН: И други страни може като Русия да „замразят” цените на храните

В някои страни ще бъде въведен ценови контрол, други ще отменят митата за внос на продоволствени стоки, а трети ще увеличат продоволствените субсидии

12:23 | 29.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът на цените на хранителните стоки вероятно ще застави някои развиващи се страни да последват примера на Русия и да използват инструментите на ценовия контрол в сферата на търговията, за да избегнат вълнения в социалната сфера.

За това предупреждава в интервю за Financial Times главният представител на ООН по селско стопанство Жак Диуф. Гой е заявил, че цените на продоволствените стоки са станали „още по-сериозен проблем” през последните няколко седмици, тъй като повишението на цените на едро се прехвърля на плещите на потребителите.

По думите на Диуф „в някои страни ще бъде въведен ценови контрол, други ще отменят митата за внос на хранителни стоки, а трети ще увеличат продоволствените субсидии”. Представителят на ООН не изключва „продоволствени бунтове”, подобни на тези през миналата година в Мексико, Йемен и Буркина-Фасо.

А в Русия преди дни най-големите производители и търговци сключиха  споразумение за стабилизиране на цените на основни хранителни продукти като хляб, сирене, мляко, яйца, олио.

По оценка на продоволствената и селскостопанска организация на ООН страните големи вносители на продоволствени стоки и страните с ниско равнище на доходите за периода от юли 2007 г. до юни 2008 г. ще изразходят около 28,1 млрд. долара за внос на основни хранителни продукти, като пшеница, ориз и царевица. Това е с 15% повече, отколкото за предходния период и двойно повече в сравнение с 2000 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още