fallback

Петролът отново скача, премина 93 долара

Новият рекорд се дължи на тропическа буря в Мексиканския залив, влияние продължават да оказват и събитията в Северен Ирак и Иран

08:45 | 29.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол за пръв път премина над 93 долара за барел, като основната причина за поредния скок е намаляването с 20 на сто на производството на суровината в Мексико заради поредната тропическа буря в района на Мексиканския залив.

Тропическата буря е принудила държавната компания Petroleos Mexicanos, която е третият по големина доставчик на САЩ, да съкрати добива с около 600 хил. барела дневно, което води до очаквания за ново намаление на петролните запаси на САЩ.

За високите цени допринася и понижаващата се стойност на американския долар, като днес бе отбелязана нова рекордно ниска стойност спрямо еврото при ниво 1,4426 долара за евро.

Петролът с доставка през декември поскъпна с 1,40 долара (1,6 на сто) до 91,86 долара за барел на борсата в Ню Йорк в петък. По време на сесията беше регистрирано най-високата цена на търговия в историята от 92,22 долара за барел. На електронната платформа на борсата суровината продължи да поскъпва, добавяйки още 1,34 долара (1,5 на сто) до цена 93,20 долара за барел. В Сингапур барел от черното злато се търгуваше по цена 93,18 долара.

В петък Брентът поскъпна с 1,4 на сто (1,21 долара) и седмицата приключи при цена 88,69 долара за барел. Търговията на електронната платформа на Лондонската борса доведе до нов рекорд, като цената на петрола се повиши с още 1,5 на сто (1,31 долара) до 90 долара за барел. На борсата в Сингапур барел Брент с доставка през декември струва 89,70 долара.

Влияние върху цената на суровината през новата седмица се очаква да оказват новините около напрежението в Северен Ирак и развитието на ситуацията около иранската ядрена централа. Наред с геополитическите обстоятелства върху петрола натиск ще оказват слабият долар и синоптичните прогнози за времето в Мексиканския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още