fallback

Gap изтегля от продажба дрехи, произведени от деца в Индия

Подобно на много други вериги за дрехи компанията произвежда голяма част от продукцията си в Азия

08:39 | 29.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Американската верига Gap изтегли от продажба дрехи, в чието производство са били заети деца, след като в неделя проучване на британския седмичник Observer разкри подробности около условията на работа в нелегално ателие в Индия, предаде АФП.

Децата, които са работели в посетеното от репортери на Observer ателие в квартал в Ню Делхи, са бродирали на ръка ризи от гамата Gap Kids, която е трябвало да влезе в продажба около Коледа на цена от 20 лири (28,5 евро) за брой.

Според изданието децата, от които най-малките на по 10 години, са работели под ръководството на американец и са прекарвали дълги часове само в шиене, без да получават заплащане за труда си.

Един от малките работници разказва, че идва в ателието от няколко месеца, за което не е получава заплащане, а целта му е да възстанови дълг, направен от родителите му.

„Надзорникът ми каза, че не ми се плаща и защото в момента се уча“, допълва детето, цитирано в статията.

Друг малчуган пък казва, че ако не работят добре, децата са били удряни.

Американската компания, която подобно на много други вериги за дрехи произвежда голяма част от продукцията си в Азия, заяви, че е започнала собствено разследване по случая. Дрехите, в чието производство са участвали деца, пък се изтеглят от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още