fallback

Експерти: Британската икономика ще се забави, кризата обаче е с малък ефект

Прогнозата за ръст за тази година обаче е завишена заради голямото увеличение на потреблението на домакинствата

10:40 | 26.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Британската икономика ще забави ръста си следващата година, но кризата на финансовите пазари вероятно ще има малък ефект върху нея, съобщи Ройтерс, позовавайки се на проучване на Националния институт за икономически и социални проучвания (NIESR).

Кредитната криза доведе до сериозни проблеми за британската банка Northern Rock, чиито клиенти масово започнаха да изтеглят депозитите си. Въпреки това според NIESR вредите върху икономиката като цяло ще са ограничени.

В доклада си NIESR ревизира в посока надолу прогнозата си за ръста на икономиката за следващата година до 2,2 на сто спрямо очаквани през юли 2,6 на сто, тъй като се предвижда спад на правителствените разходи, на потребителското търсене и на търговията.

След ревизията прогнозата на NIESR влиза в рамките на очакванията на икономисти от частния сектор и на правителството за ръст от между 2 и 2,5 на сто през 2008 г.

За сметка на това от NIESR завишават прогнозата си за растеж за тази година от 2,8 на сто през юли на 3,1 на сто заради големия ръст на потребление на домакинствата.

От института очакват инфлацията да остане под определения от централната банка таван от 2,0 на сто до втората половина на 2008 г.

За разлика от повечето икономисти в Лондонското сити, които прогнозират намаляване на лихвите в началото на следващата година от сегашните 5,75 на сто, от NIESR не очакват съкращаването им преди лятото на 2008.

Според NIESR петте увеличения на лихвите през изминалата година ще обуздаят инфлацията при жилищата през следващата година, но предупреждават, че затегнатите условия по кредитите може да забавят ръста на цените на жилищата повече от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:08 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още