fallback

Петролът чупи рекорди

Борсовата сесия в САЩ приключи при рекордната цена от 90,46 долара за барел, в Лондон суровината поскъпна до 87,48 долара

08:39 | 26.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола регистрира поредния си рекорд по време на четвъртата борсова сесия за седмицата в САЩ. Основните причини за новия скок на черното злато са неочаквания спад на американските петролни запаси и опасенията за нарушаване на производството в Близкия Изток.

Както стана ясно в сряда вечерта, петролните запаси на САЩ са намалели с 5,29 млн. барела и са достигнали най-ниската си стойност от януари насам. Проблемите в Близкия Изток засягат две от най-големите държави производителки на петрол. Вчера от Вашингтон съобщиха, че ще наложат санкции на Иран заради ядрената програма на страната, а напрежението в Северен Ирак продължава да се изостря заради навлизането на турски части в населените с кюрди територии.

Към геополитическите проблеми може да се добави и слабият долар, който в резултат на вчерашните разочароващи данни за продажбите на трайни стоки и безработицата в САЩ се срина до ново рекордно дъно спрямо еврото.

На борсата в Ню Йорк контрактите с доставка през декември поскъпнаха с 3,36 долара (3,9 на сто) до рекордната цена от 90,46 долара за барел. След края на сесията черното злато продължи а поскъпва и на електронната платформа на борсата цената се повиши с още 64 цента до 91,10 долара за барел. На борсата в Сингапур барел петрол с доставка през декември струваше 91,02 долара.

Брентът също регистрира рекорд, поскъпвайки с 3,11 долара (3,7 на сто) до цена 87,48 долара за барел на борсата в Ню Йорк. В часовете след приключването на сесията Брентът повиши цената си с още 1,32 долара, достигайки 88,80 долара за барел. В Сингапур цената на декемврийските фючърси беше 88,11 долара за барел.

Растящите цени на горивата ще доведат до засилване на инфлационното напрежение във водещите държави и може да доведе до забавяне на ръста на световната икономика. По време на срещата на финансовите министри на седемте най-развити държави в света миналата седмица беше заявено, че високите цени на петрола ще повлияят негативно на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още