fallback

Enel увеличи дела си в руската ОГК-5 до 37,15%

Акциите са закупени от Credit Suissе за 304 млн. евро и сделката ще приключи до дни

14:09 | 25.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Италианската енергийна компания Enel е придобила чрез дъщерната си компания Enel Investment Holding около 7,15% от руската енергийна компания ОГК-5, съобщиха от Enel.
Акциите са закупени от Credit Suissе за 304 млн. евро и сделката ще приключи до дни.
Enel вече притежава 29,99% от ОГК-5 и с покупката на новите акции делът й ще се увеличи до 37,15%. Според руските закони компанията вече може да обяви публично намерението си за придобиване на цялата руска компания.
Увеличаването на дела на Enel в ОГК-5 е част от стратегията на италианската компания за засилване на позициите на руския пазар като резултат от либерализацията и приватизацията на енергийния сектор в Русия, се казва в изявлението на енергийната група.
В Русия Enel е вертикално интегрирана структура. Освен дела си в ОГК-5 италианската компания притежава и 40% от консорциума Северная Енергия, който наскоро придоби дялове в петролния сектор - ОАО Арктикгаз, ЗАО Уренгойл и ОАО Нефтегазтехнология. Enel Group държи и 49,5% от независимата електрическа компания Русенергобит.
В България Enel е мажоритарен собственик на ТЕЦ “Енел Марица Изток 3” и има интерес да участва като стратегически инвеститор в проекта за изграждането на АЕЦ Белене.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още