fallback

Путин и Барозу се срещат утре, ще обсъждат енергетиката и търговията

Ще продължат обсъжданията на условията, при които в дългосрочен план се цели въвеждането на свободен визов режим между ЕС и Русия

13:25 | 25.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

На срещата на върха в петък между Европейския съюз (ЕС) и Русия в португалския град Мафра ще бъде подписано споразумение за бъдещото разширяване на търговията на стомана и металургични продукти, което отразява част от разширяващите се взаимоотношения в областта на търговията и инвестициите както в Русия, така и в ЕС, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Европейският съюз ще бъде представен на срещата от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, министър-председателя на Португалия и ръководител на португалското председателство на ЕС Жозе Сократес, както и комисаря по външни отношения и съседска политика Бенита Фереро-Валднер, комисаря по търговия Питър Менделсън и върховния представител Хавиер Солана. Руската делегация ще бъде водена от президента Владимир Путин, министъра на външните работи Сергей Лавров, министрите на търговията и икономиката и на енергетиката и промишлеността.  

Участниците в срещата ще разгледат също така наскоро стартирания диалог между ЕС и Русия за инвестициите, както и съвместните инициативи за справяне с проблема с безкрайните опашки на граничните пропускателни пунктове.  

Дискусиите в областта на енергетиката ще включват разработването на механизъм за ранно предупреждение в случай на възможни трудности при доставяне на суровини, както и редовния доклад за енергийния диалог между ЕС и Русия.

Със споразуменията за улесняване на издаването на визи и за реадмисия, които са в сила от 1 юни 2007 г., лидерите ще разгледат работата, започнала в областта за визите, където в момента на експертно ниво се обсъждат условията, при които в дългосрочен план се цели въвеждането на свободен визов режим между ЕС и Русия.  

В навечерието на срещата на върха ще се проведе кръгла маса за индустриалци от ЕС и Русия, на която ще участват комисарят по предприятията и индустрията Гюнтер Ферхойген и комисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс и която ще предостави възможност на бизнеса да даде своя принос за срещата. Ще бъде обсъдена и настоящата ситуация около присъединяването на Русия към Световната търговска организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още