fallback

Венецуела представи дизайна на новата си валута

Новата валута – т.нар. "силен боливар", ще влезе в употреба от януари, като сегашната валута – боливарът, ще бъде деноминирана с три нули

13:15 | 25.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Венецуела представи в сряда дизайна на новата си валута. Новите банкноти ще са с изображения на национални герои и диви животни, съобщи АР.

Новата валута – т.нар. "силен боливар", ще влезе в употреба от януари, като сегашната валута – боливарът, ще бъде деноминирана с три нули.

Южноамериканският революционер Симон Боливар, на когото е й кръстена валутата, ще бъде изобразен на банкнотата от 100 силни боливара и на монетата от 1 силен боливар.

На всяка банкнота ще има изображение на различен персонаж от историята на Венецуела на предната част и на рядък или застрашен животински вид на задната.

От централната банка на страната очакват силният боливар да усили доверието във валутата.

Официалният обменен курс е фиксиран на 2 150 боливара за 1 долар, но на черния пазар валутата на страната отслабва срещу долара, като в четвъртък достигна нова рекордно ниска стойност от над 6 000 боливара за един долар.

Венецуела има фиксиран обменен курс от февруари 2003 г., когато президентът Уго Чавес наложи валутен и ценови контрол. Правителството не смята да извърши девалвация скоро и новата валута ще бъде фиксирана при курс от 2,15 силни боливара за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още