fallback

Хърватска строи спорен крайбрежен мост за 290 млн. долара

Босна заплашва с международно съдебно дело, за да спре проектът

12:13 | 25.10.07 г.

Мястото на бъдещия мост. Илюстрация: korculainfo.com

Вчера Хърватска започна строителството на крайбрежен мост в южната част на Адриатическо море въпреки протести от страна на Босна, която заплашва със започване на съдебно дело, за да спре проекта, пише Ройтерс.
Планира се мостът да свърже южния град Дубровник с останалата част на страната, като минава над тясна ивица морска територия, която принадлежи на Босна.
Хърватска контролира по-голямата част от източното крайбрежие на Адриатическо море, но тези, които шофират по панорамния й крайбрежен път трябва да минават през два пункта с митнически и граничен контрол, когато пресичат 12-километровия участък, който принадлежи на Босна.
Босна държеше морската граница на двете бивши югославски републики да бъде определена, преди да започне проектът.
„Босна не е против суверенното право на Хърватска да свърже части на територията си, но това не може да се прави по начин, който е в нарушение на правата и интересите на Босна“, се казва в изявление на Харис Силайджич, босненският член на тристранното председателство на Босна и Херцеговина
„Външното ни министерство е информирало хърватското посолство, че Босна си запазва правото да заведе международно съдебно дело.“
Сръбският и хърватският член на тристранното председателство също не одобряват моста. Мостът ще направи невъзможен достъпа на големи кораби до пристанището в босненския морски град Неум, твърдят от правителството на Босна.
Хърватският министър-председател Иво Санадер, чието консервативно правителство е изправено пред избори на 25 ноември, отхвърля претенциите на Босна.
„Хърватска уважава правото на Босна на достъп до водите й... и строим моста на хърватска територия“, коментира Санадер.
Строителството на моста с дължина 2,4 км ще отнеме около 4 години и ще струва около 2 млрд. хърватски куни (390 млн. долара).
Основната опозиция в Хърватска – социалдемократите, са против проекта и твърдят, че трябва да се изчака, докато страната, чийто външен дълг надхвърля 30 млрд. евро, или 85% от нейния брутен вътрешен продукт, се стабилизира.
Президентът на Хърватска Степан Месич също призова правителството да премисли. „Най-лошият и най-скъпият вариант е строителството да почне и след това да спре заради съдебен спор. От това се опасявам“, е казал Месич.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 25.10.07 г.
fallback
Още от Свят виж още