fallback

Руската водка ще струва в родината си поне 3 долара за 0,5 л

В момента делът на фалшивата водка в Москва е около 25%

11:21 | 25.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Руски депутати са предложили държавата да определи минимална цена на руската водка, продавана в търговската мрежа в страната, съобщава в. "Коммерсантъ". Предложената минимална цена е 78 рубли (около 3,1 долара) за бутилка от 0,5 л, която ще се преразглежда през определен период от време.  

Основната цел на предложението е борбата с нелегалното производство на водка. Според руски депутати, ако водката има фиксирана минимална цена, потребителите няма да купуват фалшивата продукция. По данни на участниците на пазара на алкохолни напитки делът на фалшивата водка в Москва е около 25%, а в регионите на страната – 40-50%, като нейната цена е доста по-ниска от тази на оригиналната.  

В момента минималната цена на оригиналната водка в Москва е 75 рубли (3 долара), а в регионите – около 60 рубли (около 2,4 долара). В същото време в Москва фалшивата водка струва 40-50 рубли (1,6-2 долара), а в регионите 35-40 рубли (около 1,5 долара). 

По данни на Сметната палата на Русия около половината от общия обем на пазара на алкохол в страната се пада на нелегалната продукция. А що се отнася до водката, по оценка на участниците на пазара, за първото полугодие делът на нелегалната продукция се е увеличил с 10%, достигайки в регионите близо 50%. 

Предполага се, че ситуацията на алкохолния пазар ще се подобри с въвеждането на единната информационна система за контрол на алкохолната продукция, но поради пропуски в работата й, нейното въвеждане се бави. 

От началото на следващата година акцизът на водката в Русия се увеличава, което автоматично ще доведе до увеличение на цената на дребно с 4,5-6,5 рубли (около 22 цента).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още