fallback

Търсенето на диаманти в света ще се увеличи с близо 40% към 2012 г.

Ръстът на благосъстоянието и търсенето на луксозни стоки в страни като Индия и Китай ще бъдат едни от най-важните стимули за пазара

10:22 | 25.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Търсенето на диаманти в света към 2012 г. в парично изражение ще се увеличи с 5 млрд. долара, или с 38,5% в сравнение със сегашното равнище, достигайки 18 млрд. долара, е заявил президентът на международната бижутерийна компания Choron Diamond Раджеш Ганди, цитиран от Интерфакс.
 
В същото време той е опровергал опасенията на някои експерти, че това ще предизвика дефицит на пазара за диаманти.
 
По мнението на Ганди ръстът на благосъстоянието и търсенето на луксозни стоки в страни като Индия и Китай ще бъдат едни от най-важните стимули за увеличаване на темповете на добив на диаманти и разработването на нови находища.
 
„Делът на руските диаманти на световния пазар сега е 20%, а активната разработка на находища в Русия и Африка дава основания да се смята, че евентуалният дефицит в голяма степен ще бъде компенсиран за сметка на добива в Русия”, смята Ганди.
 
Същевременно експертът се е съгласил с мнението на някои участници на пазара, че докато се разработят новите диамантени находища може да има известен спад на добив. Това обаче, по думите му, са нормални колебания на пазара, които няма да доведат до сътресения.
 
Choron Diamond е част от ювелирния холдинг Choron Grou, който има представителства в Белгия, Русия, Сингапур, Люксембург, Китай и др. Компанията е специализирана в обработката на диаманти и изработка на украшения от тях, има и собствени заводи в Индия и Русия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:48 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още