fallback

Петролът отново започна да поскъпва

Неочакваният спад в петролните запаси на САЩ беше основната причина за поскъпването на суровината на борсата в Ню Йорк

09:50 | 25.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола отново пое нагоре, след като данните за петролните запаси на САЩ отбелязаха изненадващ спад. Регистрираното понижение е най-голямото от март насам.
Запасите от суров петрол на САЩ са се понижили с 5,3 млн. барела за седмицата до 19 октомври и са достигнали най-ниското си ниво за последните девет месеца, става ясно от данни на енергийното министерство на страната. Спадът беше неочакван за анализаторите, които предвиждаха ръст на запасите от 963 хил. барела.
След понижението запасите от петрол в най-голямата икономика са на стойност 316,6 млн. барела, което е с около 5 на сто повече от средната седмична стойност за последните пет години.
Суровият петрол с доставка през декември поскъпна с 1,83 долара (2,2 на сто) до 87,10 долара за барел в Ню Йорк. След края на сесията суровината продължи да поскъпва на електронната платформа на борсата, достигайки 88,03 долара за барел. На борсата в Сингапур черното злато се търгуваше по 87,90 долара за барел.
В Лондон вчера Брентът също поскъпна. Декемврийските фючърси поскъпнаха с 0,9 на сто (76 цента) до рекордната цена от 85,13 долара за барел. В Сингапур Брентът се търгуваше по 85,07 долара за барел.
Към момента върху цената на петрола влияние оказва поредния спад на американската валута заради вчерашните слаби данни за продажбите на жилища в страната, както и напрежението в Северен Ирак. Вчера световните медии съобщиха, че Турция е започнала нападения срещу кюрдските лагери.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още