fallback

Бъфет: Бъдете предпазливи с китайските акции

Думите на милиардера инвеститор са поредното мнение, че пазарът в страната е надценен

17:29 | 24.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Милиардерът Уорън Бъфет предупреди инвеститорите, че трябва да са предпазливи по отношение на китайските акции, след като основният индекс в страната нарасна над два пъти тази година, съобщи Bloomberg.
„Никога не купуваме акции, когато наблюдаваме скок на цените“, е заявил Бъфет при посещение на подразделение в страната на неговия фонд Berkshire Hathaway Inc. „Купуваме акции, защото вярваме в ръста на дадена компания. Хората трябва да са предпазливи, когато цените на акциите растат“.
По-рано този месец Бъфет съобщи, че Berkshire е продал дела си в петролната компания PetroChina Co., чиито акции са поскъпнали със 76 на сто тази година, превръщайки я във втората по големина на пазарната капитализация компания в света.
Китайският индекс CSI 300 е нараснал с 48 на сто от 17 май, когато Ли Ка-шин, най-богатият човек в Азия, заяви, че оценката на акциите в Китай най-вероятно е изкуствена и цените ще се понижат.
Индексът се е увеличил със 174 на сто тази година, което е най-големият ръст сред общо 91 бенчмарка, следени от Bloomberg.
„Бъфет е прав за китайските акции, чиято оценка е твърде висока“, смята и Уан Джън, който управлява активи на стойност 500 млн. долара към Everbright Securities Co. в Шанхай. „Вече няма смисъл да се играе на такъв пазар“.
По думите на Бъфет той оценява положително представянето на PetroChina и се съмнява, че ще намери друга подобна акция. Berkshire притежаваше над 10 на сто от публично търгуваните акции на PetroChina към края на миналата година, като този дял се понижи до 3,1 на сто към 30 септември.
В интервю за Fox Business Network на 18 октомври Бъфет заяви, че компанията му е продала целия си дял в PetroChina.
Инвеститорът отрече публикациите в китайските медии, че Berkshire е инвестирал в China Life Insurance Co., пояснявайки, че търси инвестиции в големи азиатски компании, от чийто бизнес разбира. „Ако разбираш даден бизнес и купуваш на разумна цена няма риск“, коментира Бъфет.
Бъфет е добавил още, че стратегията на фонда му няма да бъде объркана от проблемите с щатския пазар на жилища. „Ипотечната криза е реален проблем за САЩ, но в страната има много проблеми. Ние не влизаме и излизаме от пазара“, добавя той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:03 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още