fallback

ЕС ще привлича квалифицирани имигранти със „синя карта“

Картата ще позволява на хора с подходяща квалификация и на техните семейства да живеят и работят в ЕС, проектът обаче среща критики

13:54 | 23.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Очаква се Европейската комисия да представи днес проекта си за т.нар. синя карта за квалифицирани имигранти, базирана на щатската зелена карта, съобщи ВВС. 

Картата ще позволява на хора с подходяща квалификация и на техните семейства да живеят, работят и пътуват в ЕС. От Еврозъюза смятат, че ще имат нужда от 20 млн. квалифицирани имигранти през следващите 20 години, усеща се голям недостиг на инженерни и компютърни специалисти.

Друга цел на предложението е привличането на най-добрите „мозъци“ към Европа вместо към САЩ.

Според кореспондента на BBC в Брюксел Марк Мардъл планът е противоречив и някои страни ще му се противопоставят. Критиците се опасяват, че опитът на Европа да привлече най-добрите специалисти и да пресее останалите само ще усили изтичането на мозъци от по-бедните страни.

За да кандидатстват за новата карта, желаещите да имигрират ще трябва да представят призната диплома, да имат поне три години професионален опит и оферта за работа, която не може да бъде изпълнявана от гражданин на ЕС.

„За да поддържаме и подобрим икономическия ръст на ЕС, за Европа е важно да привлича висококвалифицирани кадри“, се казва в изявление на Европейската комисия. За да стане това, ЕС трябва да има единна позиция, се казва още в документа.

Планът трябва да бъде одобрен от всички страни членки на ЕС, за да влезе в сила. Някои политици в Холандия и Германия обаче са неблагоприятно настроени към проекта, а австрийското правителство го определи като твърде голяма централизация.

В цяла Европа се усеща политическо напрежение, тъй като, от една страна, избирателите се безпокоят относно имиграцията, а от друга, бизнесът смята, че няма да може да функционира без уменията на квалифицираните имигранти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още