fallback

Русия възнамерява да погаси предсрочно 80% от дълга си към Световната банка

Общият обем на дълга на Русия към СБ се оценява в рамките на 4-5 млрд. долара, обаче се предполага, че около 1 млрд. долара ще останат неизползвани.

12:09 | 23.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на финансите на Руската федерация счита за възможно предсрочното погасяване на 80% от използваните кредити от Световната банка (СБ). Това е казал зам.-министърът на финансите на Русия Сергей Сторчак във Вашингтон, цитиран от руски информационни агенции.

Общият обем на дълга на Русия към СБ се оценява в рамките на 4-5 млрд. долара, но се предполага, че около 1 млрд. долара ще останат неизползвани. 

Зам.-министъра на финансите е уточнил, че става въпрос за дългов портфейл от заеми, направени през 90-те години на миналия век.  

По думите на Сторчак Русия се намира в стадий на развитие, в който е необходимо да работи по въпроса да бъде само акционер в международните финансови институции, без да присъства в качеството на кредитополучател. Зам.-министърът е напомнил, че понастоящем Русия рязко е съкратила външните си заеми.  

Сторчак е отбелязал, че предсрочното връщане изисква преговори със СБ, тъй като тя е едновременно и кредитор, и ползвател на заемни средства. На свой ред, директорът на СБ Клаус Роланд е казал, че към момента с Русия не са водени никакви преговори за предсрочното погасяване на дълга й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още